More Americans Are Being Evacuated from China Following Mysterious 'Sonic Attacks'

The Guardian Sonic Attacks China

Steun de
voogd
The Guardian - Back to Home
nieuws
advies
sport
cultuur
Lifestyle
menu
Luchtmening van Guangzhou, China

'Sonic attack' is bang als meer Amerikaanse diplomaten in China vallen
Consulair personeel stuurde vanuit Guangzhou medische controles uit, terwijl Mike Pompeo een nieuw onderzoek instelt

Lily Kuo en agentschappen

Do 7 jun 2018 01.00 EDT Voor het eerst gepubliceerd op wo 6 jun 2018 23.14 EDT
Meer Amerikaanse burgers zijn geëvacueerd uit China, in de veronderstelling dat Amerikaanse overheidsmedewerkers en hun gezinnen mogelijk het doelwit zijn van "geluidsaanvallen" door een rivaliserend land.

US State Department functionarissen zeiden op woensdag dat hij "een aantal personen" vanuit zijn consulaat in Guangzhou had teruggestuurd naar de VS voor "verdere evaluatie en een uitgebreide beoordeling van hun symptomen". Vorige maand bleek een consulewerker in Guangzhou een licht traumatisch hersenletsel te hebben opgelopen na het melden van "abnormale sensaties van geluid en druk" van eind 2017 tot april 2018.

De afdeling stuurde eind mei een team naar Guangzhou om andere Amerikaanse medewerkers en hun families te onderzoeken en mogelijke verbanden te onderzoeken tussen hun symptomen en die van Amerikaanse diplomaten in Cuba vorig jaar, een incident dat Washington ertoe bracht zijn personeel uit het land te halen en uit te zetten Cubaanse diplomaten uit de VS.

Amerikaanse kwesties China gezondheidswaarschuwing na hersenletsel voor consulaire medewerker

De Amerikaanse staatssecretaris, Mike Pompeo, heeft dinsdag de oprichting van een taskforce aangekondigd om onverklaarde gezondheidsincidenten bij Amerikaanse overheidsfunctionarissen en hun families in het buitenland te onderzoeken.

De laatste evacuatie suggereert dat wat eerder werd beschreven als een geïsoleerd geval, kan uitmonden in een bredere diplomatieke crisis, in een tijd dat de banden tussen de VS en China al op een laag niveau zijn.


Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat het niet was geïnformeerd door de VS over de nieuwe gevallen. "Als de Verenigde Staten met ons communiceren, zullen we een verantwoordelijke houding aannemen om dit te onderzoeken," zei Hua Chunying, een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een reguliere persconferentie.

Hua zei dat de regering het in mei gemelde incident had onderzocht en geen verdachte activiteit had vastgesteld. "We hebben de oorzaak of aanwijzingen niet gevonden die zouden leiden tot de door de Verenigde Staten genoemde situatie," zei ze.

Massahysterie kan 'sonische aanvallen' in Cuba verklaren, zeggen topneurologen

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, beschreef eerder het incident in mei waarbij de Amerikaanse consulaire werker een "individuele zaak" was, en een hoopte dat Beijing niet "vergroot, gecompliceerd of zelfs gepolitiseerd" zou zijn.

Toen de VS in mei een gezondheidswaarschuwing uitbrachten aan Amerikaanse burgers in China om "ongewone acute auditieve of sensorische verschijnselen" te melden, werd gezegd dat zij niet op de hoogte was van andere soortgelijke gevallen binnen of buiten de Amerikaanse diplomatieke gemeenschap in China.


Dat werd betwist door Mark Lenzi, een veiligheidsingenieur bij het consulaat in Guangzhou, die volgens de New York Times tot de stafleden behoorde die woensdag waren geëvacueerd.

Lenzi, die in hetzelfde complex woonde als de consulaatmedewerker die leed aan hersenletsel, zei dat hij sinds april vorig jaar geluiden hoorde als 'Marbles Bouncing and Hit a Floor'. Dat werd gevolgd door ondraaglijke hoofdpijnen en slapeloosheid, symptomen die zijn familie ook ervoer. Toen hij zijn zorgen bij zijn meerderen bracht, kreeg hij pijnstillers voorgeschreven.

Lenzi stuurde een e-mail naar het personeel van het consulaat met kritiek op het feit dat de eerste werknemer in april was geëvacueerd, maar Amerikaanse burgers werden pas een maand later gewaarschuwd. Het gezondheidswaarschuwing suggereerde dat het één geval was. "Ze wisten heel goed dat dat niet het geval was," vertelde hij de krant.

Toen hem werd gevraagd naar de beweringen van Lenzi, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de regering geen opmerkingen heeft gemaakt over specifieke zaken vanwege privacykwesties.


"Het ministerie van Buitenlandse Zaken was en zal ijverig en transparant blijven in haar reactie op de zorgen van onze medewerkers", zei afdelingswoordvoerder Heather Nauert.

topics
China
Asia Pacific
 
nieuws
Delen op LinkedIn Delen op Pinterest Delen op Delen op WhatsApp Delen op Messenger
Bekijk op theguardian.com
meer over dit verhaal

China herbevestigt Xi Jinping als president zonder termijnlimiet
 Gepubliceerd: 2 maanden China herbevestigt Xi Jinping als president zonder termijnlimiet

Xi Jinping: Wat zit er achter de machtsgreep van de Chinese president?
 Gepubliceerd: 3 maanden Xi Jinping: Wat zit er achter de machtsgreep van de Chinese president?

Xi Jinping om zijn macht 

JUNI 2018

5 Juni 2018

 

Vanochtend toen ik de gordijnen open deed, voelde ik mij opeens eng worden doordat de buurman een of ander apparaat op mij gericht had. Ik denk dat hij er verschillende gebruikt, dus welk apparaat nu gebruikt werd dat mij dit enge gevoel gaf, weet ik niet, het kan iets met ultrasoon/infrasoon zijn, misschien een akoestisch wapen? Enfin, ik voelde een enorme pijn in mijn oren, voorhoofd en hart en ik werd ook misselijk.

Dit jaar gebeurde het weer vele keren dat de boiler gevuld moest worden, dan staat er 'FILL' op de thermostaat. Dit gebeurde bijna elke week en 26 mei is er ook iemand langs geweest voor de boiler. Net voor de jongen kwam, was de buurman aan het timmeren en toen de jongen weg ging, ook. Gisteren stond er weer 'FILL' op de thermostaat, dus de buurman zit weer met het water en de boiler te rommelen. 

Marie haar borsten, zitten onder de blauwe plekken, ja, ze zijn weer flink bezig geweest!

Binnenkort meer ....

 

vervolg juni

12 juni 2018

Sinds vannacht zitten ze op de linker kant van mijn buik te stralen, darmen? Doet verdomd pijn! Ik probeer mij te beschermen, maar ondanks dat ik er een stuk folie en een krant op heb gelegd, voel ik nog dat het pijn doet. Het voelt alsof iemand er af en toe in zit te knijpen!
Eerder deed de buurman Marie haar ogen pijn en moest zij net als ik haar veiligheidsbril opzetten en ook deed hij haar hart pijn.
Vanochtend voelde ik brandende vonkjes in mijn oog, ondanks mijn veiligheidsbril, omdat ik naar beneden keek, voelde ik het via de bovenkant bij de opening van der bril. De zijkanten van de bril heb ik al af moeten plakken, want daar probeerde hij mijn oog ook te raken, ook voelde ik een druk op mijn ogen.

Elke dag doen zij ons pijn.
Zondag deed Marie haar nek pijn en elke dag is er wel wat.
De boiler/waterketel was ook weer leeg vandaag en moest dus weer gevuld worden.

 

15 juni 2018

16 uur

Buurman ging nou net weg. Daarvoor was hij, boven ,weer druk aan het werk.  Marie en ik hoorde hem steeds heen en weer lopen en dingen verschuiven, ik denk dat hij dat doet om de apparaten te verbergen als hij weg gaat. Of hij zet de apparaten anders neer, zodat een ander het dan over kan nemen? Deze persoon doet het dan, of bij hem thuis, of in het huis bij zijn vriend, die onder hem woont en anders bij een vriendin  die er naast woont.

Er wonen meer 'handlangers' in het hofje, ik vermoed ook dat zij in hun eigen huis de apparaten ook kunnen gebruiken?

Een uur eerder ging er iemand naar boven, ik denk dat er toen overleg is geweest met de buurman, dat hij weg zou gaan en wat voor taken die ander moest gaan doen?

Een maand geleden vertelde ik over de herrie die ze veroorzaken en dat het pijn doet aan mijn oren en dat de herrie vooral achter mij is en dat ik dan van een nooddeken stukjes folie moet scheuren (zilver/goud folie) en ook stroken folie om over mijn oren te leggen. Oordopjes helpen niet, omdat ik dan helemaal niets meer hoor!

Meestal zetten ze het geluid overdag niet zo hard aan, al hoor ik nog wel geluid, maar het is dan dragelijk. s 'Avonds of s'nachts gaat het wel keihard aan en het is ook  een paar keer gebeurd, vooral de afgelopen weken, dat het de hele dag keihard aanstaat

Een keer kwam ik thuis uit Rotterdam (ik had die dag nergens last van gehad, niet in Rotterdam en ook niet in de metro) maar toen ik mij aan het omkleden was in het berghok begon de herrie weer en moest ik de extra folie in mijn oor doen (er zit al constant folie in mijn oor)en ik moest ook extra grote vellen folie over mijn oor leggen om het geluid te dempen.

 

 

18 juni 2018

Verleden week is er geen dag geweest, dat Marie geen last heeft gehad van haar mond. Constant zit de buurman in haar mond te blazen of te branden met een of ander apparaat en zij kan dan niet zonder haar mondkapje iets doen, ook kriebelt het dan in haar keel en moet zij steeds hoesten. Zelfs met het mondkapje op, lukt het hem steeds om in haar mond te komen, zij zou eigenlijk een dikkere bredere mondkapje moeten kopen.
Nou net hoorde ik boven de deur open gaan en Marie moest weer hoesten, dit gebeurt wel vaker, dat de deur aan weerskanten open gaat (voordeur of balkon) en dat zij dan moet hoesten, dat heeft er dus ook iets mee te maken!
Ik was vergeten om aan te geven dat verleden week vrijdag, 8 juni, de buurman die achter Marie woont (de gene die altijd orders krijgt en uitvoert) Marie in de supermarkt tegen kwam en dat hij tegen haar 'hallo' zei. Marie reageerde hierop met: 'ik weet dat jij, samen met die andere groep, ons dood wil hebben, vooral met al die dingen die jij in het tuintje verstopt ' De man gaf geen antwoord terug en keek alleen maar verbaasd, maar een dag later haalde hij wel in het voortuintje (gemeenschappelijke tuintje) alle onkruid weg (het was net of hij haast had). Later die dag lag er van hem een briefje in de brievenbus, waarop stond dat hij ons niet dood wil hebben en waarom zij dat denkt?
Marie was altijd vriendelijk tegen deze man en leende hem ook weleens geld, totdat het haar opviel dat hij zich vreemd gedroeg en ook vaak voor deze mensen taken uitvoert,
Zaterdag 16 juni was Marie bezig op haar balkonnetje, zij was ook bezig buiten bij de planten voor het raam, maar zij werd constant pijn gedaan. Zij werd pijn gedaan op haar hart en op haar hoofd en in haar mond en ook moest zij steeds hoesten.
Later die dag ging zij de vuilnis weg brengen en toen zij terug kwam, zag zij een donkere man met een pet op (die hij achter-ste-voren op had) ook had hij een fiets bij zich. Deze man stond voor het huis (dit huis is ook van iemand die bij de groep hoort) op zijn mobiel dingen in te toetsen en lachte ook nog vriendelijk tegen Marie. Toen Marie hem passeerde, voelde zij opeens een enorme pijn in haar rug! Zij wist dat hij dat gedaan moest hebben en liep terug, maar hij was net weg en ging de hoek om.